Stress maakt ziek

by | Jul 29, 2022 | Geen categorie

Stress maakt je lijf ziek

Een paar weken geleden stond ik op het schoolplein om mijn dochters op te halen. Het was het einde van schooljaar. Met een vader die naast me stond heb ik het over de onrust die veel mensen ervaren. Geldzorgen, gehaast je kinderen naar school brengen, een zware werklast, negatieve mensen om je heen en onrust in je lijf voelen. Veel mensen hebben er dagelijks last van.

Ik maakte het voor mij inmiddels logische sprongetje van psyche naar lichaam. En zei dat die psychische stress niet alleen invloed op je stemming heeft, maar ook op je lichaam. De vader keek mij ongelovig en verbaasd aan. Daar was ik dan weer verbaasd over. Want inmiddels is ook wetenschappelijk vastgesteld dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ik denk te vaak dat de dingen die ik weet, voor anderen ook al logisch zijn 😊. Niet dus.

Het zit zo: door de stress en druk die je voelt, maakt je lichaam veel adrenaline en cortisol aan. Op dat moment wordt vooral je sympaticus dominant. Dit is je stresssysteem in actie en maakt dat we kunnen overleven in levensbedreigende situaties. Je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid stijgt. Eén van de taken van je sympaticus is ook om je immuunsysteem wat af te remmen. Hierdoor heb je meer energie om te vechten of te vluchten, maar word je ook vatbaarder voor bijvoorbeeld infecties.

En het werkt ook andersom! Je kunt het lichaam ook gebruiken als ingang om je mentale gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door je te voeden met gezond eten en drinken, en zuivere supplementen te nemen. Want als je immuunsysteem verbetert, dan kan je lijf beter omgaan met stress. Ook op die manier kun je genezing op gang brengen.

Je psyche en je immuunsysteem zijn dus nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Plato gaf het destijds al aan met 1 van mijn favoriete quotes:

“U moet niet proberen een deel te genezen zonder het geheel te behandelen. U moet niet proberen het lichaam te genezen zonder de ziel erbij te betrekken; als u het hoofd en het lichaam gezond wilt maken, moet u beginnen met het genezen van de ziel. Dit laatste is het belangrijkste. Laat niemand u overhalen zijn lichaam te genezen, als hij u niet eerst gevraagd heeft zijn ziel te genezen. De grootste fout die dokters in onze tijd bij de behandeling van het lichaam maken is, dat ze beginnen met de ziel van het lichaam te scheiden”.