Wat is neurofeedback?

Iedereen krijgt te maken met stress. De mate waarin je hier flexibel en veerkrachtig mee om kunt gaan, bepaalt in hoeverre je er last van hebt. Neurofeedback traint je brein om flexibel en veerkrachtig met veranderingen om te gaan. Een veerkrachtig en flexibel brein uit zich in goede slaap, een heldere en rustige geest, een evenwichtig gevoelsleven, goeie sociale relaties, vermogen tot zingeving en een gezonde aandachtsspanne.

Neurofeedback is een brein training. Deze training spreekt het zelf herstellend vermogen van je brein aan waardoor het efficiëntere keuzes gaat maken. Verschillende omstandigheden in je leven kunnen ervoor zorgen dat je brein minder goed functioneert. Bijvoorbeeld door je leefstijl (voeding, beweging, ontspanning etc), ziekte of aandoening, ouder worden, kinderen die uit huis gaan, je werk, relaties met anderen, chronische stress of een ingrijpende gebeurtenis in je leven. 

Ik maak voor de neurofeedback trainingen gebruik van de software van Zengar NeurOptimal®. De kracht van deze methode ligt erin dat deze het eigen helend vermogen van het brein aanspreekt om zo je lichamelijke en geestelijke welzijn te vergroten.

Neurofeedback kan je onder andere bijstaan in;

  • Het bevorderen van gezonde slaapgewoonten
  • Fris en uitgerust wakker worden
  • Het beter beheersen en managen van stress
  • Persoonlijke transformatie processen, voor persoonlijke verrijking
  • Je zelfzorg rituelen
  • Het bevorderen van ontspanning, wat als onderdeel van een gezonde leefstijl, helpt in de omgang met angsten, paniek etc.
  • Het verbeteren van je mentale scherpte
  • Meer focus en kalmte
  • Meer flexibiliteit en veerkracht
  • Het stimuleren van zelfvertrouwen en je zelfverzekerder voelen
  • In doelen rondom gewichtsverlies
  • Je algehele gezondheid
  • Faalangst en
  • Het verbeteren van je leervermogen.

Kortom; je zit lekkerder in je vel en zal een hogere kwaliteit van leven ervaren.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt neurofeedback?

Je centraal zenuwstelsel is erop gericht om zo effectief en efficiënt mogelijk met je energie om te gaan. Hij werkt het meest energie zuinig wanneer hij in staat is om steeds naar het hier en nu terug te keren. Dan beschikt het centraal zenuwstelsel over goede veerkracht en flexibiliteit.

Je begeeft je op een dag in ontzettend veel verschillende bewustzijnsstaten; van actief zijn naar ontspannen zijn, werken, slapen, lezen etc. Al deze staten zijn gerelateerd aan verschillende hersengolf frequenties. Als je bijvoorbeeld aan het studeren bent, dan is het belangrijk om je te kunnen focussen en na een verstoring weer terug te kunnen keren naar deze bewustzijnsstaat. Hiervoor moet je toegang hebben en langere tijd kunnen verblijven in een bepaalde hersengolf frequentie. Wanneer er te weinig veerkracht of flexibiliteit is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je hebt moeilijk toegang tot bepaalde hersengolf frequenties, kunt lastig schakelen tussen de verschillende frequenties of kunt er niet lang genoeg in verblijven. Met neurofeedback train je het vermogen om op effectieve wijze te schakelen zodat je op het gewenste moment toegang krijgt tot de gewenste staat.

Je brein krijgt tijdens de training feedback op het moment dat in het hersengolf patroon sprake is van onrust, turbulentie en/of disbalans. Deze turbulentie houdt verband met het optreden van allerlei klachten. Bijvoorbeeld je onrustig voelen, malende gedachten wanneer je wil gaan slapen, dromen wanneer je op wil letten in de klas. Door middel van de feedback die je brein krijgt, wordt het aangesproken op het zelflerend vermogen en zal zichzelf herstellen.

De feedback kun je horen via een kleine onderbreking in de muziek die je luistert tijdens een training. Deze break nodigt je brein uit om zijn aandacht terug te brengen naar het nu. Je brein wordt dus niet gestuurd, het wordt een spiegel voorgehouden. Hierdoor kun je met deze methode je brein ook niet over- of onder stimuleren.

Hoe ziet een neurofeedback training eruit?

Een training duurt ongeveer 33 minuten. Je zit in een lekkere stoel, hebt 5 sensoren op je hoofd en oren, luistert naar muziek en je laat je brein het werk doen. De sensoren brengen niets je hoofd in. Ze meten je hersenactiviteit. Je hoeft niks te doen tijdens de training.

Jonge kinderen kunnen vaak nog niet zo lang rustig in een stoel zitten of liggen. Maar 33 minuten naar een filmpje kijken lukt vaak wel. Voor hen heb ik verschillende films die ze kunnen kijken en hetzelfde effect oplevert als een training bij volwassenen. Kinderen kijken vaak uit naar een neurofeedback training. Niet alleen omdat ze een filmpje mogen kijken, maar ook omdat ze zich na een training ontspannen voelen.

Hoeveel neurofeedback trainingen heb je nodig?

Om daadwerkelijk stappen te zetten, kan het in het begin behulpzaam zijn om wekelijks af te spreken. Hierna gaan we over naar een afspraak een keer in de twee weken. Ervaring leert dat een traject stopt als je hulpvraag is beantwoord. Dat kan al na vijf keer zijn, 10 keer of soms zelfs korter of langer. Dit is afhankelijk van je hulpvraag, levensomstandigheden en levensstijl.

Veelal trainen mensen tussen de 10 en 25 keer. Veel cliënten komen met enige regelmaat terug voor een onderhouds/ of opfristraining. Bijvoorbeeld als ondersteuning in hun persoonlijke groei, het ouder worden, als aanvulling op je lichamelijke gezondheid of om je brein in goede conditie te houden.

Maar dit is helemaal aan jou. Na 10 trainingen ervaren de meeste mensen aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn en functioneren. Je verliest bovendien niet wat je hebt geleerd.

Voor wie is neurofeedback geschikt?

Voor iedereen met een brein. Of dat nou is voor iemand die meer in verbinding met zichzelf wil zijn, bezig is met herstellen van overspannenheid of burn-out, of juist ter preventie ervan. Iemand die een moment van rust zoekt of iemand die beter wil presteren. Voor jong en oud.

Praktijk Breinvoeding Soest
Veenbesstraat 772
3765 BZ
Soest

Locatie Amsterdam
Zekeringstraat 32c
1014 BS Amsterdam
2e etage, er is een lift