Neurofeedback

Iedereen krijgt te maken met stress. De mate waarin je hier flexibel en veerkrachtig mee om kunt gaan, bepaalt in hoeverre je er last van hebt. 


Neurofeedback traint je brein om flexibel en veerkrachtig met veranderingen om te gaan.

Een veerkrachtig en flexibel brein uit zich in goede slaap, een heldere en rustige geest, een evenwichtig gevoelsleven, goeie sociale relaties, vermogen tot zingeving en een gezonde aandachtsspanne.

Neurofeedback is een brein training. Deze training spreekt het zelf herstellend vermogen van je brein aan waardoor het efficiëntere keuzes gaat maken. Verschillende omstandigheden in je leven kunnen ervoor zorgen dat je brein minder goed functioneert. Bijvoorbeeld door je leefstijl (voeding, beweging, ontspanning etc), ziekte of aandoening, ouder worden, kinderen die uit huis gaan, je werk, relaties met anderen, chronische stress of een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

Waar kun je Neurofeedback voor inzetten?

                                 

 • Het bevorderen van gezonde slaapgewoonten
 • Fris en uitgerust wakker worden
 • Het beter beheersen en managen van stress
 • Persoonlijke transformatie processen, voor persoonlijke verrijking
 • Je zelfzorg rituelen
 • Het bevorderen van ontspanning, wat als onderdeel van een gezonde leefstijl, helpt in de omgang met angsten, paniek etc.
 • Het verbeteren van je mentale scherpte
 • Meer focus en kalmte
 • Meer flexibiliteit en veerkracht
 • Het stimuleren van zelfvertrouwen en je zelfverzekerder voelen
 • In doelen rondom gewichtsverlies
 • Je algehele gezondheid
 • Faalangst
 • Het verbeteren van je leervermogen.


Kortom; je zit lekkerder in je vel en zal een hogere kwaliteit van leven ervaren.

Inmiddels zijn 100+ mensen je voor gegaan

"Toen ik bij Lotte kwam ging het niet goed met mij. Na het stoppen met antidepressiva werd ik aan de lopende band (om de maand) depressief en zag ik het leven niet meer zitten.


Sinds ik 8 maanden geleden ben begonnen met neurofeedback heb ik me niet meer (heel erg) depressief gevoeld. Ook ben ik in alle aspecten van mijn leven stabieler en heb ik er vertrouwen in dat het nog beter gaat worden."

Janna - 35 jaar
"Onze zoon met autisme heeft veel baat de bij neurofeedback training van Lotte. Hij was altijd erg druk, maakte veel lawaai en was moeilijk stuurbaar.


Hij is nu, na een aantal trainingen, merkbaar rustiger en slaapt beter. Het valt op dat het heel veel verbeterd is sinds wij de training gestart zijn.


Ik merk heel sterk dat hij ook sociaal er een stuk op vooruit gaat, dingen beter begrijpt en steeds meer rekening houdt met anderen.

Lotte zelf is erg lief met Brody (6 jaar) en weet precies hoe ze met hem om moet gaan. Brody heeft altijd zin om weer naar haar toe te gaan.


Ik ben erg dankbaar en zou het iedereen aanraden.”

Roxanne Waernes - Moeder Brody van 6 jaar
"Op zoek naar een fijne behandelmethode vanwege mijn burn-out terecht gekomen bij Lotte.
Neurofeedback training voelde gelijk goed. Na de behandeling had en heb ik een opgelucht en vrij gevoel. Na een paar behandelingen was het kantelpunt en deed het me nog meer goed.


Lotte is een heel fijn mens! Met aandacht luisterend en goede tips als “huiswerk”. Ik ben blij dat ik de stap genomen heb om de breinvoeding
te gaan doen en blijf het doen!"

Gabriella - 49 jaar

Meer ervaringen van anderen lezen?

Tarieven Neurofeedback training

Losse training

€98,-
Per training
Duur consult: 50 min

5 strippenkaart

490,-
€460,-

€ 92,- per training

- 1 jaar geldig

- Duur consult: 50 min


Meest voordelig

10 strippenkaart

980,-
€880,-
€ 88,- per training
- 1 jaar geldig

- Duur consult: 50 min


Huren is ook mogelijk


Train jezelf thuis of op werk ter bevordering van ontspanning en stress management

Je kan een Neurofeedback training bij mij in de praktijk doen, maar je kan ook een systeem huren, zodat je in je eigen tijd en omgeving kan trainen. Ideaal als je nog te prikkelgevoelig bent om met enige regelmaat naar mijn praktijk te komen en toch aan je herstel wil werken.

Bij mij in de praktijk in Soest leer ik je hoe je bij jezelf de sensoren op je hoofd en oren bevestigt en hoe het systeem werkt. Vervolgens kun je thuis aan de slag. Gedurende de huurperiode ben ik beschikbaar voor vragen en ondersteuning.

Veelgestelde vragen over Neurofeedback

Hoe werkt Neurofeedback?

Naar kraakjes in muziek luisteren en klachten nemen af ? Het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar het is een feit dat je relaxt naar muziek ligt te luisteren of een film kijkt en dat je brein en de software al het werk doen. Je mag lezen en zelfs in slaap vallen.

Je centraal zenuwstelsel is erop gericht om zo effectief en efficiënt mogelijk met je energie om te gaan. Hij werkt het meest energie zuinig wanneer hij in staat is om steeds naar het hier en nu terug te keren. Dan beschikt het centraal zenuwstelsel over goede veerkracht en flexibiliteit.

Je begeeft je op een dag in ontzettend veel verschillende bewustzijnsstaten; van actief zijn naar ontspannen zijn, werken, slapen, lezen etc. Al deze staten zijn gerelateerd aan verschillende hersengolf frequenties. Als je bijvoorbeeld aan het studeren bent, dan is het belangrijk om je te kunnen focussen en na een verstoring weer terug te kunnen keren naar deze bewustzijnsstaat. Hiervoor moet je toegang hebben en langere tijd kunnen verblijven in een bepaalde hersengolf frequentie. Wanneer er te weinig veerkracht of flexibiliteit is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je hebt moeilijk toegang tot bepaalde hersengolf frequenties, kunt lastig schakelen tussen de verschillende frequenties of kunt er niet lang genoeg in verblijven. Met neurofeedback train je het vermogen om op effectieve wijze te schakelen zodat je op het gewenste moment toegang krijgt tot de gewenste staat.

Je brein krijgt tijdens de training feedback op het moment dat in het hersengolf patroon sprake is van onrust, turbulentie en/of disbalans. Deze turbulentie houdt verband met het optreden van allerlei klachten. Bijvoorbeeld je onrustig voelen, malende gedachten wanneer je wil gaan slapen, dromen wanneer je op wil letten in de klas. Door middel van de feedback die je brein krijgt, wordt het aangesproken op het zelflerend vermogen en zal zichzelf herstellen.

Hoe ziet een training eruit?

Een training duurt ongeveer 33 minuten. Je zit in een lekkere stoel, hebt 5 sensoren op je hoofd en oren, luistert naar muziek en je laat je brein het werk doen. De sensoren brengen niets je hoofd in. Ze meten je hersenactiviteit. Je hoeft niks te doen tijdens de training.

Jonge kinderen kunnen vaak nog niet zo lang rustig in een stoel zitten of liggen. Maar 33 minuten naar een filmpje kijken lukt vaak wel. Voor hen heb ik verschillende films die ze kunnen kijken en hetzelfde effect oplevert als een training bij volwassenen.

Hoe trainingen heb je nodig?

Om daadwerkelijk stappen te zetten, kan het in het begin behulpzaam zijn om wekelijks af te spreken. Hierna gaan we over naar een afspraak een keer in de twee weken. Ervaring leert dat een traject stopt als je hulpvraag is beantwoord. Dat kan al na vijf keer zijn, 10 keer of soms zelfs korter of langer. Dit is afhankelijk van je hulpvraag, levensomstandigheden en levensstijl.

Veelal trainen mensen tussen de 10 en 25 keer. Veel mensen komen met enige regelmaat terug voor een onderhouds/ of opfristraining. Bijvoorbeeld als ondersteuning in hun persoonlijke groei, het ouder worden, als aanvulling op je lichamelijke gezondheid of om je brein in goede conditie te houden.

Maar dit is helemaal aan jou. Na 10 trainingen ervaren de meeste mensen aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn en functioneren.

Voor wie is Neurofeedback geschikt?

Voor iedereen met een brein. Of dat nou is voor iemand die meer in verbinding met zichzelf wil zijn, bezig is met herstellen van overspannenheid of burn-out, of juist ter preventie ervan. Iemand die een moment van rust zoekt of iemand die beter wil presteren. Voor jong en oud.

Wat merk je van de Neurofeedback training?

Dit verschilt per individu. De meeste mensen ervaren al tijdens de eerste sessie hoe deze hen ontspant, hoe ze rustiger, kalmer en meer helder worden. Doorgaans ervaar je een verschuiving in het dagelijks leven ergens tussen de derde en zesde sessie. Dit hoeft overigens niet per se gerelateerd te zijn aan de klachten waarvoor je in eerste instantie kwam. Zo kan iemand die traint om meer focus te ervaren, in de eerste weken ‘alleen’ merken dat hij beter slaapt, een beter humeur heeft, en zich rustiger voelt van binnen. In welke vorm de verandering ook optreedt, het geeft aan dat de hersenen reageren op de informatie die ze ontvangen.

In het algemeen geven mensen aan dat ze zich enkele uren na een sessie helderder, rustiger en lichter voelen – een gevoel dat zich geleidelijk aan kan uitstrekken naar de rest van de week tot aan de volgende sessie. Uiteindelijk wordt deze nieuwe manier van zijn de nieuwe norm. Wanneer ze hier uit gehaald worden door negatieve gebeurtenissen – zoals een stressvolle dag op het werk of thuis, kunnen ze terugvallen in hoe ze zich voorheen voelden. Deze terugval zal doorgaans niet zo diep zijn als ze gewend waren en gaandeweg ervaar je in uitdagende situaties steeds meer veerkracht – je veert sneller en makkelijker terug.

Voor de meeste mensen treedt een duidelijke, en meer stabiele verschuiving op ergens tussen de tien en twintig sessies.

Waarom juist déze Neurofeedback van NeurOptimal®?

Als enige neurofeedback systeem geeft NeurOptimal® de hersenen in iedere sessie feedback op een uitgebreid spectrum van frequenties, en niet op twee of drie frequenties per keer. Deze informatie-rijke matrix voor het brein maakt de breed gebaseerde transformatie mogelijkheden voor mensen duidelijk. In plaats van een beperkte fix voor een specifiek symptoom, krijg je ‘alles’.

En het geeft deze feedback op basis van de hersenactiviteit in die specifieke sessie, en niet op een meting van een QEEG enige tijd geleden.

De meeste andere neurofeedback systemen richten zich op bewuste leerprocessen opdat de hersenactiviteit wordt beheerst. NeurOptimal® traint buiten het bewuste deel van het bewustzijn om. De bewuste geest opereert namelijk veel te langzaam voor wat de software en het brein samen kunnen doen. En omdat we werken met onbewuste processen vormen IQ en leeftijd in geen enkel opzicht een belemmering. Iedereen, van zeer jong tot oud kan trainen.

Verder gaat de NeurOptimal benadering van het zelf organiserend vermogen van het centraal zenuwstelsel uit. Gegeven de juiste technologie kun je de hersenen van essentiële informatie voorzien die de hersenen zelf ten goede kunnen aanwenden. Een sessie is een voortdurende uitwisseling tussen het centraal zenuwstelsel en de software.

Bovendien is geen sprake van een derde (vaak een psycholoog) die bepaalt welke kant het brein op dient te gaan, welke frequenties er meer of minder geproduceerd dienen te worden op basis van normatieve databases, ofwel; wat het gemiddelde brein zou moeten doen.

Kan ik mijn factuur bij de zorgverzekering indienen en een (deel) van de consult kosten terug krijgen?

Ik ben aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen waardoor je, als je aanvullend verzekerd bent, bij de meeste zorgverzekeraars een deel van je traject/consult vergoed krijgt.

Je krijgt van mij, na elk consult een factuur toegestuurd. Je betaalt de factuur aan mij en je kan de factuur dan zelf indienen bij je zorgverzekeraar. Als je dan een gedeelte van het consult vergoed krijgt, dan krijg je dit bedrag van je zorgverzekering terug.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn (huis)arts voor een neurofeedback training?

Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts of specialist.

Moet ik, als het consult (deels) vergoed wordt door mijn zorgverzekering, eerst mijn eigen risico betalen?

Nee, je hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen.

Waar kan ik nog meer aan denken om mijn consulten vergoed te krijgen?

Mogelijk is je werkgever bereid om de kosten voor een strippenkaart op zich te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je het doet in het kader van persoonlijke ontwikkeling, ter preventie van uitval, bij hoge werkstress of wanneer het bijdraagt aan behoud of herstel van arbeidsgeschiktheid of re-integratie in het arbeidsproces.

Hoe zit het met de consult kosten en een eigen bedrijf?

Als je een eigen bedrijf hebt, dan kunnen de kosten opgevoerd worden als bedrijfskosten.

Hoe zit het met annuleren of verplaatsen van afspraken?

Afspraken kun je annuleren en verplaatsen uiterlijk 48uur voor de afspraak. Dit kan per mail, telefoon of app. Bij annulering tot 48 uur voor aanvang van de afspraak, ben je geen kosten verschuldigd. Bij annulering 24 uur voor aanvang van het consult, of wanneer je er op de afgesproken dag en tijd niet bent, wordt gezien de gereserveerde tijd en ruimte, het consult voor 50% in rekening gebracht. Bij annulering 24uur voor aanvang van het consult wordt het hele consult bedrag in rekening gebracht. Dit geldt ook voor de factuur van het traject waar je in zit op dat moment.

Ik maak voor de neurofeedback trainingen gebruik van de software van Zengar NeurOptimal®.


De kracht van deze methode ligt erin dat deze het eigen helend vermogen van het brein aanspreekt om zo je lichamelijke en geestelijke welzijn te vergroten.